Isolera krypgrunden och anlägga stengång

Betongplattan som åkte bort skulle ersättas med en singelgång och plats för utemöbler. Detta innebär att 25cm matjord behövde grävas bort. Denna skulle ersättas med 15cm makadam 0-20 som bärlager och sedan 5cm singel.

Då vi ändå grävde och även är på gång att fixa mer i trädgården så passade vi på att gräva ut längs med fasaden för att fuktsäkra och isolera krypgrunden.  Totalt grävde vi bort 6m3 jord och flyttade på några kubikmeter så en inhyrd minigrävare var guld värd.

2014-07-19 13.16.24

För att minska fukttrycket in på krypgrunden så använde vi 100mm isodränskivor. Dessa ger dels ett kapilärbrytande skikt då fukt inte kan sugas igenom skivan. De isolerar nästan lika bra som vanlig cellplastisolering och de dränerar genom att fukten som trycks in i skivan rinner ner genom kärnan på skivan, ner till botten och fördelas ut i jorden igen. Då vi inte har någon dränering runt huset så är dessa perfekta för oss. Isoleringen lade vi mot grunden och återfyllde med samma jord som vi grävt bort. Marktrycket gör att skivorna sitter på plats.

2014-07-20 11.24.55

Återfyllt och utjämnat.

2014-07-24 08.17.58

Efter några vänder med paddan var underlaget hårt och redo för markduk och makadam.

2014-07-24 11.26.33

Tanken att strunta i makadam och istället ha en vallgrav runt huset slog oss…

2014-07-24 12.00.32

Grus.nu levererade bärlager och singel i storsäck. Grymt smidigt och snabb leverans på endast två dagar. Säckarna kunde ställas där materialet skulle vara vilket sparade en massa körningar med rullebör.

bild (3)

Med makadamen utrullad och paddad så skulle kantstenen sättas dit. Vanligtvis sätter man gatsten i sättsand men i och med att dessa  stenar står fria, utan stöd av andra stenar runt om så behöver dem något rejälare att borra ner sig i. Dessutom kommer våran singelgång ligga lägre än gräset och inte börja förrän på halva stenen. Grovbetong gör jobbet här och dessa stenar kommer sitta under väldigt lång tid. Det gick åt 4säckar grovbetong på 15m så kostnaden och extraarbetet mot att använda sättsand var minimal.

bild (2)Källarfönstret som satt på fasaden är numera igenmurat. fönstret satt halvt under marken tillsammans med två krypgrundsventiler. Vid kraftiga regnskurar så kunde det läcka in vatten här och det vill man inte ha i sin krypgrund.

bild (4)

 

bild (5)

Vit singel blir kronan på verket och trädgården fick verkligen ett lyft av detta. Nu står huset torrare och trädgården har mer liv och struktur.

2014-07-27 12.11.55

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: