Sommaraktiviteter

Efter välbehövlig byggvila och inspirationsinsamling ska vi nu ta tag i hus och trädgård igen under semestern. De senaste månaderna har vi bara bott, utan att göra några större ingrepp, och funderat på nästa steg. Bygglovsansökan för garage (välbehövligt med mer förvaringsutrymme) och orangeri (mest för att det är trevligt att kunna förlänga utesäsongen) ligger hos stadsbyggnadskontoret och väntar på godkännande vilket tar sin lilla tid.

Under tiden tar vi tag i perfekta sommarprojekt – färdigställande av taket och trädgårdsfix. Mer om taket i kommande inlägg. När det gäller trädgården så var den ju som sagt planerad in i minsta detalj för ca 20 år sedan. Ägarna på den tiden var trädgårdsintresserade och planterade massor av perenner. Dessa fint planerade ytor har sedan dess växt. Och växt. Och växt. Faktiskt spridit sig så mycket att det knappt fanns någon gräsmatta kvar på grund av rabatter och eftersom att de två stora äppelträden inte klippts så det var mörkt och fuktigt i större delen av trädgården.

Trädgården med ett av äppelträden

Trädgården med ett av äppelträden

Så här såg det ut när vi köpte. På bilden syns cirka halva trädgården, resten finns någonstans i mörkret bakom trädgårdsmöblerna. Massor av fina blommor men något övervuxet för vår smak. Under den värsta renoveringsperioden oktober-mars användes dessutom trädgården som tipp för byggmaterial så den har inte haft det lätt trots att föräldrarna gjorde sitt bästa för att flytta växter ut till kanterna där de var mer skyddade. I mars var trädgården i stort sett bara lera.

bild 6

Så här ser det ut nu i mellanperioden. Vi tänker oss en trädgård med gångar av singel, rosor och en hel del växter i stora terrakottakrukor. Det ska vara lättskött (hallå robotgräsklippare) och praktiskt (hej grillkvällar och krocketturnering). Än så länge har vi provisoriskt minskat ner på växterna och sått i gräsmattan och ska nu göra en plan och köpa trädgårdsmöbler. Ett nytt plank mot gatan står också högt på att-göra-listan eftersom det gamla nog snart säckar ihop.

 

2014-04-21 18.22.03Även världens fulaste häck på framsidan ska få sig en makeover och förhoppningsvis bli tät och fin också. Häcken är måbär som är planerad i dubbla rader. De senaste 20 åren har den nog fått växa ganska fritt uppåt för grenarna var upp till 4 m långa och låg längs med häcken istället för att växa uppåt och grena sig – ungefär som ett ”hämtehår”. Vi började med att klippa ner den inre häckraden till ca 10 cm i höstas och den har nu vuxit till ca 50 cm och är redo för en trimning så att den grenar sig fint. I den yttre raden har vi bara dragit fram de långa taniga slanorna och klippt dem i någorlunda samma höjd. Även den kommer klippas ner rejält i samband med garagebygget. Men den är ful, något annat kan man inte säga.

bild 7

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: