Huset får nygammal personlighet

En tidig morgon förra veckan var de plötsligt på plats – de nio nya fönstren som vi beställt från Vinäs fönster i Dalarna. Vi bestämde ganska omgående att de befintliga fönstren måste bytas ut. Några av dem var dåliga men främst var de fula. Jättefula. Vi hade sett foto på hur hus och fönster såg ut på 1930-talet med klassiska träfönster med spröjs.

Rolfsgatan Runa 19XX

Någon gång i mitten av 1900-talet byttes dessa fina fönster till nya av det mer moderna stuket samtidigt som två av fönstren mot trädgården byttes mot ett stort panoramafönster.

SFDB83D74CED9EF4E849614086F512EFF6A_890x593

Ganska nervöst var det allt när flaket öppnades. Vi hade ju beställt de dyra fönstren osedda och valt färgen utifrån ett litet färgprov… Hade vi mätt rätt? Var de snygga? Vi första anblicken såg de fina ut och färgen skulle nog bli bra – men passade de i hålen…?

bild 2

I söndags drog vi fram tigersågen och tog ut de gamla fönstren. Solen sken, fåglarna kvittrade och förhållandena för just fönsterbyte var perfekta 🙂

bild 3

bild 5

När fönstret var borta påbörjades arbetet med att mäta in det nya fönstret. Lodrätt – vågrätt – lagom långt in, lagom högt etc. Inte så svårt som man skulle kunna tro. Fönstren fästes med karmhylsor. Relativt smidigt trots en del lyfta i-och-lyfta ur fönster för borrning och pluggning i tegleväggen.

bild6

Ett fint nytt fönster på plats! Hurra, passade perfekt! Sedan fortsatte vi med det stora fönstret som vi valde att behålla storleken på men dela upp i ett fyrlufts-fönster.

bild 4

Slutresultatet som vi är mycket nöjda med! Huset har fått tillbaka en del av sitt ursprungliga utseende.

Annonser

2 Comments on “Huset får nygammal personlighet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: